Onze Historie

De eerste eigenaar van het domein “Ferme l’Alouette en Champs des Matines” was Dhr. Adolf Van de Kerckhove-Behaeghel. In 1885, werd het domein bij verdeling toegekend aan zijn zoon Dhr. Raymond Van de Kerckhove, die er in 1889 het kasteel heeft laten oprichten.

Op 20 december 1894 heeft Dhr. Raymond Van de Kerckhove het domein verkocht aan Generaal Alexander Cousebant d’Alkemade, adjudant van Koning Leopold II en zijn echtgenote Mevrouw Valérie de Cambry de Beaudimont. Het is nu meer dan een eeuw geleden dat Generaal Alexander Cousebant d’Alkemade het kasteel bewoonde. Hij was gedurende de periode van 1889 tot 1907 Minister van oorlog onder het regime van Koning Leopold II. Het domein was voor de Minister een uitgelezen plaats waar hij kwam uitrusten van de vele zorgen en problemen die zijn taak met zich meebracht. Zeker in die tijd waar de komende oorlog al voelbaar was. Het is trouwens op het domein dat vele discussies plaatsvonden die toen, in het begin van deze eeuw, aan de orde waren.

De loting voor militaire dienst (waarvan de afschaffing op het domein getekend werd).

De militaire dienst: 1 zoon per gezin en de mobilisatie in 1914.

Begin 1914 keerde Dhr. Alexander Cousebant d’Alkemade met zijn familie terug naar Brussel om de oorlog van dichterbij te kunnen volgen.

Gedurende de oorlog was het domein bezet door de Duitsers die grote ravage aanrichtten en ironisch genoeg waren er ook dienstweigeraars ondergedoken. Nadien had de familie Cousebant d’Alkemade niet meer de moed om naar het domein terug te keren.

Generaal Alexander Cousebant d’Alkemade overleed te Brussel op 2 november 1922. Zijn wettige erfgenamen waren zijn 2 dochters: Pauline en Marguerite Cousebant d’Alkemade.

Op 14 januari 1924, werd het domein toegekend aan Mevrouw Pauline Cousebant d’Alkemade, echtgenote van Baron del Marmol.

Na restauratie werd het kasteel en domein op 23 juni 1928 verkocht aan Dhr. Armand Portois-Dopchie te Ronse.

Op 5 april 1941, is het kasteel met park, tuin en dreef los verkocht aan de Heer Edmond Joseph Van den Hole, nijveraar te Eine en zijn echtgenote Mevrouw Marie Adèle De Wolf, die het bewoonden tot 1954.

Van 1954 tot 1962 behoorde het kasteel met domein toe aan de familie Bacquart – Van den Berghe, die het op haar beurt verkocht aan de familie Pierre Bourgeois-Goossens.

Van 1962 tot 1977 werd het domein vrijwel volledig vernieuwd door de Heer en Mevrouw Bourgeois-Goossens.

In het jaar 1977 hebben ze de uitbating van het kasteel toevertrouwd aan hun zonen Piet en Francis, oudleerlingen van de hotelschool “Ter Duinen” te Koksijde.

Na het overlijden van de heer Piet Bourgeois in 2008, beslissen Francis Bourgeois en zijn vrouw Kristine Dejonckheere om de uitbating van Château du Saulchoir verder te zetten.

Le Saulchoir biedt een harmonieuze combinatie van schoonheid, rust en aanzien, en laat u tegelijkertijd genieten van een verfijnde keuken, een meertalige service en een warme gastvrijheid.

Een pandemie legt horeca over de hele wereld stil. De Heer en Mevrouw Bourgeois-Dejonckheere, die reeds speelden met het idee om stilletjes aan op pensioen te gaan, beslissen het kasteel vroeger dan gepland over te laten. Ze starten een zoektocht naar nieuwe eigenaars die hun levenswerk met dezelfde passie willen verderzetten.

Een vierkoppige familie met ambitie en een hart voor Le Saulchoir, krijgt te horen dat het feeërieke domein te koop staat. De familie Claerhout – Vandeputte – Viaene beslissen het hart van Le Saulchoir verder te laten kloppen. Zo krijgen zij de eer de nieuwe “Familie Saulchoir” te worden.

nl_NLNL